Hibaolvasás és törlés, programozás
image 1

Hibaolvasás és törlés alatt azt értjük, hogy a diagnosztikai eszközzel kiolvassuk valamennyi vezérlő hibatárolóját és onnan töröljük a bejegyzett adatokat. A programozás pedig a vezérlők  tanítását és a cserélt gépjármű alkatrészek illesztését jelenti.

Az elmúlt években sokan kerestek meg azzal, hogy csak nézzem meg és töröljem ki a hibatárolókat. A legtöbbször azért volt ez a kérés, mert házilag megoldották a javítást vagy a szerelőnek nem volt diagnosztikai eszköze a hibatároló törléséhez, de a járműnek már nem volt hibája.

Természetesen nem csak ezért lehet hibát olvastatni, hisz minden hibafeltárás alapja a hibaolvasás. Ha az vezérlő bármilyen rendellenességet észlel, azonnal eltárolja egy kód formájába. Ez az eltárolt kód egy kiinduló pont, ami alapján meg lehet keresni a hiba okát és el lehet kezdeni a célirányos javítást. Egyes bejegyzések semmilyen visszajelzéssel nem járnak, mert nem olyan mértékű a probléma, hogy azt azonnal tudatni kellene a sofőrrel. Ezek a hibakódok általában maguktól törlődnek a vezérlő tárolójából, ha hibajelenség csak pillanatnyi volt. Viszont előfordul, hogy sajnos nem törlődnek ezek a bejegyzések és csak szépen halmozódnak a hibatárolóban, ami egy idő után kisebb problémákhoz is vezethet. Ezért ajánlott időközönként olvastatni és töröltetni a hiba tárolókat a gépjárműben.

A javítás után szükség lehet bizonyos új alkatrészek illesztésére illetve az egyes részegységek alaphelyzetbe állítására. Erre azért van szükség, mert a hibátlan kommunikációhoz és működéshez szükség van a vezérlőnek az alkatrész beazonosítására

Ha szeretné olvastatni  a gépjárműve hibatárolóit vagy fel szeretne programoztatni valamit akkor keressen bizalommal.